ENGLANDSBOKEN


England och Wales är populära resmål för alla som önskar åka bil, buss, kanalbåt, bergbana, tåg, cyckel eller vandra. I dessa båda provinser finns allt från billiga Bed&Breakfast till exklusiva Manor Houses för övernattning och massor av trivsamma pubar för mat och dryck. Slott trädgårdar, nationalparker, städer och byar existerar i sådan mängd att det nästan kan bli problem att välja vad man vill uppleva på denna märkliga ö. DN:s tidigare Englandskorrespondent Clas Barkman och Londonguiden Lotta Hedin berättar personligt och initierat om det mest sevärda. I boken finns också berättelser om engelska herrklubbar, brittiska excentriker och genomsnittsbritten "the Essexman" samt en massor av goda råd hur det är att ta sig fram i Storbritannien. ENGLANDSBOKEN är en fortsättning på succen LONDONBOKEN.

Priset för ENGLANDSBOKEN är 160 kronor inklusive moms och frakt.


Utdrag ur ENGLANDSBOKEN

EXCENTRIKER

"Bara en av tiotusen britter är så egenartad att man kan kalla henne eller honom för en excentriker. Det har den skottske läkaren David Weeks som arbetar som klinisk neurofysiolog vid Royal Edinburg Hospital räknat ut efter att ha intervjuat omkring tusen misstänkta fall i Storbritannien.
I svenska ordböcker är en excentriker detsamma som en "överspänd" och "besynnerlig" person. I Storbritannien betyder det någonting mer positivt som "ovanlig" eller "okonventionell".
Enligt doktor Weeks slutrapport är excentriska människor ofta lyckligare, intelligentare, mer optimistiska och mer kreativa än genomsnittet. De är dessutom friskare än de flesta både till kropp och själ.
Tydligaste kännetecknet på en excentriker är att de är besatta av någon mer eller mindre underlig hobby. Ett annat typiskt drag är att de är fullkomligt okänsliga för vad andra människor tycker och tänker om dem.

I mer än 70 procent av fallen är excentrikerna först-födda barn i sin syskonskara eller så är de familjens enda barn. De är också nästan alltid män. Excentrikerna finns också oftare i överklassfamiljer än i arbetarhem. En rik person som är udda kallas ofta lite slarvigt för excentriker, medan en fattig person som beter sig på exakt samma sätt istället blir kallad för tokig. Deras enda svagheter som excentrikerna har är att de är dåliga på att stava. Dessutom är de flesta av dem sociala enstöringar.

Bland de som diagnostiserats som "äkta excentriker" av doktor Weeks återfinns till exempel skotten John Slater som för några år sedan bestämde sig att vandra barfota endast iförd pyjamas från John O Groats i norra Skottland till Lands End i södra England. Lite senare utsåg han sin hund "Tiny" till VD i sitt företag. Ett annat exempel är professorn John Ward från Northamptonshire. Han blev accepterade som excentrisk sedan det visat sig att han som hyllningspresent till prins Charles och prinsessan Dianas bröllop för en massa år sedan svetsade ihop tre badkar till en enkel katamaranbåt.

Själv är doktor Weeks lite mer än en halv-excentriker, med 66 poäng av hundra möjliga på hans egenkonstruerade excentriker-skala. Nyligen försökte han höja sin poäng genom att ta en märklig genväg till sitt kontor för att tjäna in några dyrbara minuter. Istället för att ta hissen, klättrade han upp längs en avloppsledning på utsidan av sjukhuset när han skulle lämna några papper till sin sekreterare. "